Home

Nieuws 643 x bekeken

'2012 jaar van waarheid voor teelt in kantoren'

Utrecht – Een consortium van zes bedrijven wil in 2012 een proef starten met groenteteelt in lege kantoren. Lagere prijzen voor tuinbouwgrond maakt het zoeken naar alternatieve teelt wel lastiger, stellen initiatiefnemers.

Deelnemende bedrijven in het project Groenfabriek zijn onder meer bouwonderneming BAM, Klimeco, Cropeye en Grow. Het project is opgenomen in de uitvoeringsagenda topsectorenbeleid tuinbouw.

In oktober zijn de partijen voor het eerst bij elkaar geweest. Met de provincies Noord-Holland en Gelderland overleggen de partijen nu over een proeflocatie, zegt projectleider Daan Kuiper van innovatiebureau Cropeye. ”Half januari hopen we stappen te zetten. 2012 wordt wel het jaar van de waarheid. Dit is wel een momentum. Als dat volgend jaar niet lukt, wordt het lastig.”

Door dalende prijzen voor tuinbouwgrond moet duidelijk worden of kantoorteelt economisch haalbaar is in combinatie met groene energieproductie.

De ontwikkeling van teelt in kantoren gebeurt op verschillende terreinen. Priva en PlantLab werken aan feitelijk dezelfde teelt. Kuiper verwacht dat beide projecten samen zullen optrekken in de toekomst. ”Deze techniek kunnen we feitelijk collectief oppakken. Het moet een exportproduct worden.”

Voor de praktijkproef zoeken de deelnemende bedrijven naar een supermarktketen en telers. ”We hebben telers daarbij nodig die flexibel kunnen denken om te visualiseren wat nodig is in kantoren. De techniek is niet het grootste probleem. Het gaat om hoe je klimaat en logistiek inpast.”

Bij het consortium zijn nu geen tuinbouwbedrijven betrokken. Kuiper denkt dat een deel van de tuinbouwbedrijven kantoorteelt als bedreiging ziet. ”Maar andere bedrijven begrijpen dat het huidige model niet meer houdbaar is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.