Home

Nieuws 202 x bekeken

20 cm hoger peil kost 222 euro per hectare

Wageningen – Verhogen van het slootpeil met 20 centimeter op veengrond kost 222 euro per hectare. Dat stelt Wageningen Livestock Research op basis van onderzoek naar de effecten van slootpeilverhoging.

Verhogen van het slootpeil kost gemiddeld 6 procent opbrengst per jaar, toonde het meerjarig onderzoek op melkveeproefbedrijf Zegveld aan. Daarbij zijn verschillen gemeten van 1 tot 12 procent. De hoogste opbrengstverliezen zijn gevonden in de natte jaren 2005 en 2008. Er is daarbij geen toename van opbrengstderving in de tijd. De opbrengstderving treedt gelijk in het eerste jaar al op.

Een ander effect van slootpeilverhoging is dat de draagkracht van de grond vermindert. Op percelen met een hoog slootpeil is de vertrapping in bepaalde perioden 16 tot 20 procent hoger dan bij een laag slootpeil.

Er is nog geen verandering gevonden in de botanische samenstelling van de percelen. Omdat verandering van de botanische samenstellnig een traag proces is, wordt dit onderzoek nog drie jaar voortgezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.