Home

Nieuws 493 x bekeken

Zwarte Tulpprijs voor bollenschuur Katwijk aan de Rijn

Lisse - De negende Zwarte Tulp Prijs van de Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed gaat naar Jos van der Valk, eigenaar van de voormalige bollenschuur aan de Rijnstraat in Katwijk aan de Rijn.

De werkgroep heeft de prijs aan Van der Valk toegekend omdat hij de voormalige bollenschuur op zorgvuldige wijze heeft gerenoveerd en een nieuwe functie heeft gegeven. Deze bollenschuur is in 1902 gebouwd voor de kwekerij van Martinus van der Valk, die bloembollen teelde op de Zanderij van Katwijk. Het pand aan de Rijn was vier generaties in gebruik voor het bollenbedrijf en hoveniersbedrijf Van der Valk. In 2008 is de schuur, na een grondige renovatie, in gebruik genomen als woning door Jos van der Valk. Op die manier heeft de bollenschuur een nieuwe bestemming gekregen en is behoud voor de toekomst gewaarborgd.

De Zwarte Tulp Prijs, mede genoemd naar het museum De Zwarte Tulp in Lisse, is een prijs die sinds 2003 jaarlijks wordt toegekend aan eigenaren van bollenschuren in de Bollenstreek, die hun pand op een goede manier hebben behouden of een nieuwe bestemming hebben gegeven. De prijs bestaat uit een oorkonde van de Projectgroep Bollenerfgoed en een speciale plaquette met de tekst ‘Monumentale bollenschuur’ die op de schuur zal worden bevestigd.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.