Home

Nieuws 223 x bekeken

Zuid-Korea ratificeert vrijhandelsverdrag met VS

Seoel - De Zuid-Koreaanse nationale assemblee heeft tijdens een uitzonderlijk chaotische stemmingsronde een vrijhandelsakkoord met de VS geratificeerd.

Boeren demonstreerden tijdens de stemming gewelddadig tegen de deal en een lid van de oppositie spoot op het moment suprême traangas naar collega’s van de regeringspartij. De regeringspartij, de Grote Nationale Partij (GNP), heeft 57,4 procent van de beschikbare posities in de nationale assemblee. Partijleider en president Lee Myung-bak is voorstander van de deal die duidelijk slecht uitpakt voor de Koreaanse boeren en goed voor producenten van industriële goederen.

De GNP verraste de oppositie door plotseling een plenaire sessie over de zaak af te kondigen. De oppositie, gehinderd door het drukke verkeer in de 10 miljoen zielen tellende stad Seoel, was te laat om stemming te voorkomen. De van het traangas niezende en huilende GNP-wetsmakers stemden met 151 man voor. Slechts zeven leden van de oppositie waren in staat tegen te stemmen.

Het Koreaanse instituut voor economische studies denkt dat de exportwaarde van Amerikaanse landbouwproducten naar Zuid-Korea in tien jaar tijd kan verdubbelen. De Zuid-Koreaanse overheid belooft boeren bijna 80 miljard euro aan compenserende subsidies in de komende tien jaar. Bovendien is rijst buiten het akkoord gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.