Home

Nieuws 320 x bekeken

Zoutarm brood wordt nog steeds gegeten

Wageningen - Brood met flink minder zout wordt net zo goed gegeten als 'normaal' brood, zo blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit.

Proefpersonen kregen zonder dat ze het wisten brood voorgezet waar iedere keer minder zout in zat, pas toen het zout met meer dan de helft was gereduceerd, werd er verschil geproefd.

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Nutrition, zo liet de universiteit maandag weten. Voor de studie werden 116 proefpersonen in drie groepen verdeeld, zonder dat ze wisten waar het over ging. Bij twee groepen werd het zoutgehalte in het brood iedere week verlaagd. Bij een van deze groepen was brood gecompenseerd in smaak door zoutvervangers. De derde groep was de controlegroep, daarbij bleef de samenstelling van het brood vier weken lang onveranderd. Pas toen het zoutgehalte in het brood voor twee van de drie groepen met 67 procent was teruggebracht, zagen de onderzoekers dat er minder brood werd gegeten.

Een gemiddelde consumptie van vier boterhammen per dag staat voor zo’n 1,8 gram zout. Per dag wordt aangeraden om niet meer dan 6 gram zout te eten, maar de meeste mensen zitten daar ruim boven. Te veel zout kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het project ‘Herformuleren Voedingsmiddelen’ door een projectteam van Wageningen UR, TNO en RIVM in opdracht van de ministeries van ELI en VWS. Een woordvoerster van de universiteit heeft laten weten dat de resultaten in de bakkerswereld onder de aandacht gebracht zullen worden. Ook lopen er vervolgstudies met andere voedingsmiddelen. De resultaten daarvan worden volgend jaar verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.