Home

Nieuws 362 x bekeken

'Zeventigduizend Deense vleeskuikens per dag naar Emslandgeflügel'

Bienenbüttel – Emslandgeflügel/Rothkötter haalt voor zijn nieuwe slachterij in het Nedersaksische Wietze bij Celle veel meer vleeskuikens uit Denemarken dan de overheid en het bedrijf willen toegeven.

Dat zegt de ’groene’ boerenorganisatie Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (AbL). Deze bond constateert op basis van ’goed geïnformeerde kenners van de branche’ dat ruim 60 procent van de dieren door Deense pluimveehouders wordt geleverd.

Minister van economische zaken van Nedersaksen Jörg Bode hield het in de landdag op slechts 1 procent. Volgens de AbL is het Deense aandeel ook 20 procent groter dan de bond zelf eerder dacht. Per dag leveren veertig Deense pluimveehouders Zeventigduizend vleeskuikens aan de nog niet volledig uitgebouwde maar al wel draaiende slachterijen, aldus de bond. Die ageert om twee redenen tegen de gang van zaken in Wietze. Ten eerste bewijst een en ander volgens de bond dat er qua aanvoer van kuikens uit de directe omgeving geen plaats is voor de nieuwe slachterij. Ten tweede worden er in de Duitse slachterij-industrie in tegenstelling tot in Denemarken dumpinglonen uitbetaald en worden de loonmisstanden op deze manier alleen maar bevorderd. ”Dat zou fataal zijn want de slachterij in Wietze is indirect ook met EU-geld tot stand gekomen,” aldus AbL-voorzitter Eckehard Niemann.

Of registreer je om te kunnen reageren.