Home

Nieuws 199 x bekeken

Zes maal meer subsidie voor fossiele dan voor hernieuwbare energie

Parijs – Consumenten kregen vorig jaar wereldwijd voor hun verbruik van fossiele brandstoffen zes keer meer subsidie dan voor hernieuwbare brandstoffen. Dat schrijft de International Energy Agency (IEA) in de toonaangevende jaarlijkse World Energy Outlook.

Subsidie op de prijs van benzine, gas en kolen bedroeg in 2010 volgens de IEA ongeveer 409 miljard dollar (301 miljard euro). De steun voor hernieuwbare brandstoffen zoals windenergie, biobrandstoffen en zonne-energie kwam uit op 66 miljard dollar (48,5 miljard euro).

Het agentschap, opgericht door belangrijke olie-importerende landen, noemt de subsidies op fossiele brandstof marktverstorend. De subsidies stimuleren volgens de rapporteurs kwistig gebruik van olie, gas en kolen. ’De kosten van de subsidies wegen zwaarder dan de voordelen’, aldus de Parijse organisatie.

Overheden geven subsidies op fossiele energie zodat transport, het gebruik van landbouwmachines of personenvervoer ook voor minder rijke personen of bedrijven betaalbaar blijft. In de praktijk bereikt slechts 8 procent van de subsidies de armste 20 procent van de bevolking.

Of registreer je om te kunnen reageren.