Home

Nieuws 617 x bekeken 2 reacties

WUR presenteert duurzame productieconcepten vleeskuikens

Bunschoten – Het is mogelijk pluimveevlees te produceren in open stalsystemen passend in het landschap, vrijwel zonder antibiotica.

Wageningen UR heeft in het project ’Pluimvee met smaak’ twee concepten ontwikkeld die aan deze voorwaarden voldoen. Het gaat om De Som der Delen en De Windstreek. De Universiteit heeft de resultaten van dit project gepresenteerd in een bijeenkomst in de Eemlandhoeve in Bunschoten.

Een consortium van bedrijven van onder meer vleesverwerker Interchicken, pluimveehouder Robert Nijkamp, Sommen automatisering, en landschapsarchitectenbureau Vista heeft een plan gemaakt om de Windstreek verder te ontwikkelen en in de markt te zetten. Met dat plan dingen ze momenteel mee in de zogenoemde Small Business Innovation Research (SBIR)-regeling van Agentschap NL.

De productiekosten in de ontwikkelde systemen liggen hoger dan in gangbare. Door de poot en vleugeldelen van de kuikens beter te verwaarden valt dit nadeel weg volgens de onderzoekers.
Bij het concept De Windstreek worden de dieren gehouden in een open stal met een holrond oplopend dak. Aan de hoge kant worden bomen geplant die zorgen voor een natuurlijk aanzicht en bovendien fijnstof wegvangen.

In de stal wordt het strooisel regelmatig vervangen door een systeem van lopende banden. De kuikens komen uit in het lage deel van de stal. De stal wordt verder uitgerust met zonnecollectoren en heeft warmte-opslag. De stal is in principe energieneutraal.

De stal Som der Delen bestaat uit twee halve cirkels, waarin vleeskuikens van verschillende leeftijden tegelijkertijd leven. de hennetjes en haantjes worden apart afgemest. Per week komen 8.500 eieren uit. De jonge dieren maken gebruik van de warmte van de oude dieren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  iets verzinnen is niet zo moeilijk ( theorie) maar uitvoeren is toch iets anders ( praktijk)
  als de produktie kosten al hoger zijn , en dierziektes op de loer liggen met verschillende leeftijden en nog extra mestafzet kosten durft men dit ook nog duurzaam te noemen er is niks mis met de gangbare stallen die er nu zijn daar kan wel duurzaam geproduceerd worden,en pas daar het landschap maar op aan .

 • no-profile-image

  Bram Bos

  Het was niet zozeer Wageningen UR die deze concepten heeft bedacht en duurzaam noemt, maar een brede vertegenwoordiging van mensen uit de sector die de doelen hebben gesteld en de concepten met elkaar bedacht. Betrokken pluimveehouders en dierenartsen noemen met name de Windstreek al vrijwel 'praktijkrijp'.
  Wel helemaal eens met Boer Kip dat uitvoeren in de praktijk nog heel veel werk vereist. Daar gaat een consortium vanuit het bedrijfsleven ook mee aan de slag.
  Neem eens een kijkje op de website http://www.pluimveemetsmaak.wur.nl, lees de brochure en vel dan een oordeel!

Of registreer je om te kunnen reageren.