Home

Nieuws 584 x bekeken

WOZ-waarde woonboerderij in goede justitie vastgesteld

Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelt dat de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld. De heffingsambtenaar heeft de waarde van een matrix niet aannemelijk heeft gemaakt. Het Hof stelt vervolgens de waarde zelf in goede justitie vast.

De uitspraak van het Hof Leeuwarden is kort samengevat de volgende: Een particulier is op 1 januari 2009 eigenaar en gebruiker van een vrijstaande woonboerderij uit circa 1700. De inhoud is ongeveer 1.438 kubieke meter en de oppervlakte van het perceel is ongeveer 7.960 vierkante meter. De woonboerderij is verbonden met een schuur. Verder is er nog een bijgebouw waarin een garage, een paardenstal en een berging aanwezig zijn.

In geschil is de WOZ-waarde 2009 die door de heffingsambtenaar (na bezwaar) is vastgesteld op 562.000 euro. Rechtbank Assen verklaart het beroep van de bewoner ongegrond. Hof Leeuwarden oordeelt dat de heffingsambtenaar met zijn matrices de door hem bepleite WOZ-waarde niet aannemelijk heeft gemaakt.

Daarbij neemt het hof in aanmerking dat de kwaliteit en onderhoudstoestand van de onroerende zaak in een matrix met uitzondering van de berging op 3 (voldoende) is bepaald. De bewoner heeft echter onweersproken aangevoerd dat het interieur van het hoofdgebouw door rolstoelgebruik ernstig is beschadigd en dat het rieten dak van het hoofdgebouw en de aangebouwde schuur geheel of ten dele versleten is. Hij heeft daarnaast onweersproken aangevoerd dat een aantal vergelijkingspercelen qua ligging niet goed vergelijkbaar is.

Hij bepleit een waarde van 475.000 euro maar maakt deze waarde evenmin aannemelijk. In een taxatierapport wordt uitgegaan van een (aanzienlijk) te lage inhoud en wordt gerekend met eenheidsprijzen die verder niet onderbouwd worden. Het hof besluit de waarde in goede justitie vast te stellen op 518.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.