Home

Nieuws 193 x bekeken

Vogelgriepvirus hopt in lab van dier naar dier

Rotterdam – Het Aziatische vogelgriepvirus H5N1 heeft een beperkt aantal veranderingen nodig om van het ene dier over te kunnen springen op het andere.

Dat is aangetoond door Rotterdamse onderzoekers, die daarover een publicatie hebben aangeboden aan het wetenschappelijk tijdschrift Science. De publicatie wordt nog tegengehouden om veiligheidsredenen.

De onderzoekers beschrijven in de publicatie onder meer hoe ze het virus hebben gemanipuleerd om het besmettelijker te maken voor zoogdieren. In het onderzoek wordt de veronderstelling dat H5N1 niet in staat zou zijn zich genetisch aan te passen en daardoor een wereldwijde pandemie te veroorzaken, weerlegd.

Het veranderde virus heeft zich op vijf plaatsen in twee genen aangepast. Alle veranderingen zijn ook in het wild gezien, maar nog nooit in dezelfde stam.

De publicatie wordt nog tegen gehouden, omdat de informatie ook misbruikt zou kunnen worden door bioterroristen die genetisch veranderd griepvirus als wapen zouden kunnen inzetten. De Amerikaanse raad voor bioveiligheid (NSABB) houdt de publicatie tegen het licht.

De Rotterdamse onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum doen al jaren onderzoek naar het vogelgriepvirus, waarbij ze onder meer kijken naar de besmettelijkheid van het virus. De reden voor het onderzoek is onder andere om uit te vinden waarom het huidige H5N1-virus wel in staat is om van pluimvee over te slaan op de mens, maar vervolgens niet van mens op mens verdergaat.
De onderzoekers werken aan strategieën om vaccins te ontwikkelen tegen nieuwe virussen.

De aanpassingen die in het laboratorium in het H5N1-virus zijn ontstaan, kunnen ook voorkomen in het wild. De onderzoekers achten de kans klein dat bioterroristen de genetische manipulatie zullen gebruiken om aanslagen te plegen. In dagblad Trouw zegt Osterhaus: ”Voor potentiële terroristen is het veel gemakkelijker om miltvuurbrieven te versturen of om een toren in te vliegen, dan om zich te laten omscholen tot senior-biotechnoloog.”

Of registreer je om te kunnen reageren.