Home

Nieuws 195 x bekeken

Verwanten landbouwgewassen met uitsterven bedreigd

Cambridge – In het wild levende verwanten van landbouwgewassen zoals biet, suikerbiet, tarwe, haver en sla worden met uitsterven bedreigd.

Dat blijkt uit de nieuwe zogenoemde rode lijst met bedreigde dier- en plantsoorten van de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN. Volgens eurocommissaris Janez Potocnik is de daling van de instandhouding zorgwekkend, omdat het gaat om gewassen die van groot belang zijn voor de voedselzekerheid van Europa.

Met andere soorten is het nog ernstiger gesteld. Van de zesduizend onderzochte dieren en planten blijkt dat 44 procent van alle zoetwaterweekdieren, 37 procent van de zoetwatervissen en 23 procent van de amfibieën wordt bedreigd. Ook reptielen (19 procent), zoogdieren en libellen (15 procent) en vogels (13 procent) hebben het moeilijk, aldus de wetenschappers van het IUCN.

Volgens Potocnik is het van groot belang deze trend te keren. ”Als we de oorzaken achter deze daling niet aanpakken en niet snel iets doen om de daling een halt toe te roepen, zouden we daar echt nog eens een zeer hoge prijs voor kunnen betalen”, zegt hij in een reactie. De Europese Commissie gebruikt de lijst van IUCN als basis voor haar eigen rode lijst van bedreigde soorten.

Eerder dit jaar presenteerde Potocnik zijn nieuwe biodiversiteitsstrategie. Deze bestaat uit zes doelstellingen en twintig acties om de achteruitgang van de soortenrijkdom tegen te gaan. Zo zal hij extra goed opletten of lidstaten de Europese natuurwetgeving volledig en correct implementeren en uitvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.