Home

Nieuws 211 x bekeken

Verkoop van antibiotica in 2011 al 32 procent gedaald

Wageningen - In het eerste half jaar van 2011 is de verkoop van antibiotica met 32 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode in 2009.

Dit blijkt uit de laatste (voorlopige) gegevens van MARAN. De grootste daling is te zien in de verkoop van tetracyclines (min 41,6 procent ten opzichte van 2009). De geringste daling is te zien in de verkoop van penicilines en cephalosporines (min 8 procent). Niet alleen de verkoop van antibiotica in de veehouderij is gedaald, ook het gebruik ervan in zowel varkens, pluimvee, kalveren en runderen ziet een dalende trend. “Dit jaar hadden we een mooi voorjaar dat vaak gepaard gaat met minder zieke dieren en minder antibioticagebruik. Het kan dus zijn dat in de tweede helft van 2011 meer antibiotica wordt gebruikt dan tot nu toe dit jaar. De halfjaarcijfers zijn dus niet per definitie een goede voorspeller voor het gehele jaar”, volgens Linda Puister, onderzoekster van MARAN.

Dit is de eerste keer dat de antibioticagegevens per half jaar worden bekijken. ”De halfjaarcijfers van 2009 hebben we met terugwerkende kracht bepaald. Met het bepalen van de cijfers per half jaar kunnen we in de toekomst ook beter de seizoenseffecten van het verbruik bepalen”, aldus Puister.

De definitieve gegevens over het totale antibioticagebruik en de verkoop ervan worden midden 2012 verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.