Home

Nieuws 509 x bekeken

Veel problemen met GMO-gelden

Brussel – De Europese Commissie vindt nog veel onregelmatigheden bij de verdeling van Europese subsidies voor Gemeenschappelijke marktordening (GMO).

at bleek op het internationale congres voor telersorganisaties Icop. De onregelmatigheden leiden tot mogelijke claims en onzekerheid bij de EU-landen.

Luc Balemans, auditor namens de Europese Commissie, stelde veel problemen aan te treffen in EU-landen. Volgens Guy Lambrechts, beleidsmedewerker van het Vlaamse ministerie voor landbouw, zitten veel Noordwest-Europese landen met de handen in het haar. De geconstateerde problemen kunnen leiden tot claims tot wel een kwart van het GMO-budget, denkt Lambregts. Die onzekerheid leidt tot een stringentere aanpak door nationale overheden en juridische onzekerheid.

Verschillende landen hebben daarom aanpassing gevraagd van de regels. ”Deze regels zijn niet meegegroeid met de markt. Afzetorganisaties met dochters zijn per definitie verdacht bij de EU.”
Naast België en Nederland nam de commissie Denemarken, Zweden, Verenigd Koninkrijk en Ierland op de korrel. In het Verenigd Koninkrijk is van 22 producentenorganisaties de erkenning en dus de betaling opgeschort; in Denemarken bij negen. Nederland had vorig jaar ook problemen met twee telersverenigingen.

Nederland gaat naar het Hof van Luxemburg om een claim van 23 miljoen euro uit 2007 aan te vechten. Nederland is daarnaast nog steeds in gesprek met de commissie over onjuistheden uit inspecties van 2009. Nederland is twee weken geleden opnieuw bezocht door GMO-controleurs.

Of registreer je om te kunnen reageren.