Home

Nieuws 203 x bekeken

Uitvoerwaarde groente op peil ondanks Ehec

Voorburg – In de eerste acht maanden van dit jaar is de uitvoerwaarde van verse groenten volgens het CBS vrijwel gelijk aan het niveau in 2010 (3,9 miljard euro).

Een Ehec-effect is niet in de cijfers terug te vinden, maar moet er wel zijn. De sector leidde door Ehec een schade van enkele honderden miljoenen euro’s.

Een grotere doorvoer van groente heeft de uitvoerwaarde gecorrigeerd voor Ehec; de invoer steeg namelijk dit jaar. De importwaarde lag met 1,34 miljard euro ruim 200 miljoen euro boven het niveau van 2010. Daarbij hanteert het CBS voor verse groenten een brede definitie, inclusief wortels en uien.

Door die grotere invoerwaarde ontwikkelt de handelsbalans voor verse groente zich negatief. In 2011 was de export nog 2,6 miljard euro hoger dan de import, dat was 2,75 miljard in dezelfde maanden in 2010. Er is dus minder verdiend met handel in groente, blijkt uit deze cijfers. Ook hier is het Ehec-effect niet te bepalen, maar zal er wel zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.