Home

Nieuws 232 x bekeken

Tiel wil niet betalen voor Appelpop en Fruitcorso

Tiel - Het gemeentebestuur van Tiel wil dat Appelpop en het Fruitcorso worden vrijgesteld van een bijdrageplicht aan de kosten van de inzet van politie voor evenementen.

Volgens de raad en het college zijn beide evenementen, die elk zo'n 250.000 bezoekers trekken, van bijzondere maatschappelijke, historische en culturele betekenis en komen ze daarom in aanmerking voor de vrijstelling, net als bijvoorbeeld de Vierdaagse van Nijmegen.

Dat heeft de gemeente woensdag geschreven in een brief aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid. De gemeente schaart zich achter de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), die wil dat Opstelten zijn plan intrekt. Maar als dat niet gebeurt hebben Appelpop en het Fruitcorso wegens de landelijke aantrekkingskracht recht op vrijstelling, aldus de raad en het college.

Tiel is volgens de bestuurders een voorbeeld van hoe organisatoren en vrijwilligers bewust van kosten en veiligheid kunnen worden gemaakt, zoals Opstelten wil. Zo werkt Tiel met crowd management, camerabeelden en veiligheidsplannen, zodat de politie zich alleen met kerntaken hoeft bezig te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.