Home

Nieuws 192 x bekeken 8 reacties

Studenten: maak onderzoek Roos Vonk openbaar

Nijmegen - De Nijmeegse universitaire studentenpartij asap wil dat het college van bestuur van de Radboud Universiteit het integriteitsonderzoek naar professor Roos Vonk openbaar maakt.

Volgens de studenten leidt het imago van de wetenschap en van de universiteit schade als het rapport van de commissie-Wetenschappelijke Integriteit geheim blijft, zo schrijven zij dinsdag in een open brief.

Het college van bestuur gaf Vonk vorige week een openbare berisping, maar gaf de inhoud van het rapport over haar handelen niet vrij. Vonk kwam in opspraak door een bericht rond te sturen dat vleeseters hufteriger zouden zijn dan vegetariërs. Die conclusie baseerde ze op onderzoeksgegevens van Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg, die later toegaf dat hij deze en veel andere onderzoeksdata uit zijn duim had gezogen. Stapel is vanwege de affaire ontslagen. Vonk mag aanblijven, omdat ze ,,onzorgvuldig en onwetenschappelijk handelde, maar geen fraude heeft gepleegd'', aldus het college van bestuur.

De studenten wijzen erop dat het 'vleesonderzoek' internationaal de aandacht heeft getrokken. ,,Daardoor heeft niet alleen mevrouw Roos Vonk, maar ook de wetenschap als instituut gezichtsverlies geleden. De wetenschappelijke wereld kan zich niet herstellen als rapporten over de integriteit van degenen die het imago wellicht hebben bezoedeld niet openbaar worden gemaakt.''

De studenten vinden dat 'doofpotgeuren' voorkomen moeten worden. Ze vinden dat de Radboud Universiteit een voorbeeld moet nemen aan Tilburg, dat het onderzoek naar Diederik Stapel wel in zijn geheel openbaarde. En het is volgens hen ook in het belang van Roos Vonk zelf, omdat nu nog steeds een zweem van fraude om haar zweeft.

Het college van bestuur is vooralsnog niet van plan de studenten hun zin te geven. Vonk liet vorige week weten dat ze moeite heeft met sommige conclusies uit het rapport, maar dat ze verder 'gekissebis' daarover niet productief vindt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Natuurlijk moet dit onderzoek openbaar gemaakt worden, waarom doe je dan nog onderzoek ????? Echt belachelijk dat Roos Vonk mag aanblijven als je volgens het bestuur onzorgvuldig en onwetenschappelijk handelde !!! Lekker college bestuur daar !!!!

 • no-profile-image

  Kan het beblunder van Wageningen met de mestwet dan ook meteen openbaar gemaakt worden?

 • no-profile-image

  De studenten hebben zeker een punt, maar volgens mij is het kwaad al geschied.
  Steeds vaker hoor en zie je de term ` vonk en stapel-achtig onderzoek´, voorbij komen.
  Hiermee wordt volgens mij bedoeld, een waardeloos onderzoek.
  Niet alleen Vonk komt nooit meer geloofwaardig over, ook het Radboud is besmet zolang ze dit soort wetenschappers aanhouden.
  Dumpen bij Wakker dier zou ik zeggen, daar doen feiten er niet toe en kan ze de huis-onderzoeker worden.

 • no-profile-image

  Het is van het college bestuur hufteriggedrag om deze uitspraken van Roos Vonk te benoemen als "geen fraude".
  Deze dame had allang ontslagen moeten worden !

 • no-profile-image

  Best wel zielig van haar rooie vriendjes, die laten haar ook gewoon links liggen.

 • no-profile-image

  Is Roos Vonk al ontslagen ???
  Vertel agd, dat is pas nieuws !!!!!!!

 • no-profile-image

  Direk

  Ook goed om de opmerkingen van Vitens te controleren ivm mest beleid van Bleker waardoor water zuivering duurder wordt. Het effect van het hudige mest beleid is waarschijnlijk pas over 20 jaar duidelijk. Bovendien worden de overstorten van de rioleringen niet genoemd.

 • no-profile-image

  Best zielig voor Roos Vonk ze moet in de hoek gaan staan van haar leerlingen, en 1000x per dag opschrijven "ik mag niet meer liegen"
  Wel fijn voor haar dat ze winnaar is geworden van de liegebeesttroffee !!! ha ha ha

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.