Home

Nieuws 197 x bekeken

Stichting Stap verwacht proces van twee jaar

Zoetermeer – Stichting Stap wil voor fase 2 van het project verbetering afzetpositie producenten glasgroente twee jaar uittrekken.

Volgens Jan Zegwaard, voorzitter van de stichting, is dat nodig omdat hij een geleidelijk proces verwacht. ”Je verandert niet zomaar een afzetstructuur. Het zal afhankelijk zijn van hoeveel beweging straks komt.” Als financiering vraagt de stichting 119.000 euro bijdrage via het Productschap Tuinbouw. Van andere financiers wordt 100.000 euro gevraagd. Voor de vier richtingen zijn verschillende projectleiders ingehuurd. Zo moet horizontale bundeling uitgewerkt worden en een mogelijk samenvoeging van afzetorganisaties.

Waar een programmamanagement van twee jaar wordt ingericht, verwacht Zegwaard toch de komende maanden vooruitgang te boeken. Er is een momentum, denkt hij. ”Je hoort het overal dat telers, afzetorganisaties, handel en zelfs supermarkten meedenken over hoe de structuur te verbeteren is. We zullen dat de komende 2,5 maand inventariseren en richting geven, maar ook richtingen afraden.”

Veiling ZON zei gisteren in deze krant niet meer te streven naar landelijke bundeling als dat alleen om marktaandeel gaat. Zegwaard is benieuwd naar een toelichting van ZON bij de komende inventarisatieronde. ”We zijn ook voor verticale ketenintegratie. Iedereen is vrij om zelf te kijken waar ze mee bezig gaan. We hebben 80 procent van de telers achter ons staan. Ik ben dan toch benieuwd wat er uit de inventarisatie komt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.