Home

Nieuws 393 x bekeken 1 reactie

Situatie rond handel in kooi-eieren ongewis vanaf 1 januari

Doetinchem – Er ontstaat een zeer ongewisse situatie rond de handel in kooi-eieren vanaf 1 januari. Dat verwachten verschillende voorlieden uit de legpluimveesector.

Als de landbouwministers in de Europese landbouwraad geen besluit nemen over een mogelijke overgangstermijn voor de verhandelbaarheid van kooi-eieren, zijn deze eieren vanaf 1 januari officieel illegaal. Komen deze eieren toch op de markt, dan is duidelijk dat er twee Europese regels worden overtreden. Behalve handel in illegaal product, wordt dan ook de welzijnsregelgeving overtreden. Hennen mogen vanaf 1 januari niet meer worden gehouden in batterijkooien.

Een woordvoerder van het ministerie van landbouw meldt dat de handhaving van het kooiverbod in de eerste plaats bij de Europese commissie ligt. Maatregelen als een invoerverbod voor dergelijke eieren, zoals in Engeland wordt overwogen, zijn in Nederland niet aan de orde.

”De markt zal het oplossen”, zo verwacht Arend Mijs, voorzitter van de Anevei, de branche-organisatie van de Nederlandse eierhandel. Hij verwacht dat eiverwerkers zeer goed zullen kijken waar ze hun eieren inkopen. ”Als retailers en eierverwerkers eisen dat de eieren afkomstig zijn van correcte bedrijven, dan kan het hard gaan. De druk om om te schakelen loopt dan snel op.” De kans bestaat bovendien dat er grote prijsschommelingen ontstaan.

”We zouden de komende tijd wel eens de beste vrienden kunnen worden met de Dierenbescherming”, aldus de verwachting van voorzitter Jan Wolleswinkel van de NOP. ”We hebben eigenlijk het zelfde belang, namelijk dat er zo snel mogelijk een eind komt aan de productie van kooi-eieren.”

Wolleswinkel verwacht dat de verschillende organisaties steeds de politiek onder druk zullen blijven zetten om het kooiverbod na te leven. ”Het moet onder de aandacht blijven van politiek en consumenten.”

Arjan van Dijk, die de belangen van de Nederlandse pluimveesector in Brussel vertegenwoordigt, verwacht dat de lobby in Brussel er de komende tijd op gericht zal zijn om de druk op de Europese Commissie hoog te houden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Je moet de rollen omdraaien de afnemmers van de illegale kooi eieren gewoon een heffing oplegen wanneer zei deze eieren afnemen is het zo klaar met deze eieren.De handel valt van zelf stil probleem lost zich van zelf op.

Of registreer je om te kunnen reageren.