Home

Nieuws 431 x bekeken

'Schaliegaswinning neemt in Europa geen vlucht'

New York – Schaliegaswinning neemt in de toekomst in Europa geen vlucht zoals in de VS. Dat schrijven analisten van het gerenommeerde onderzoeksbureau Bernstein Research. De grootste kansen liggen in Polen, aldus de New Yorkers, en zelfs daar is het moeilijk commercieel schaliegas te winnen.

Met speciale boortechnieken is het mogelijk gas te winnen uit gesteenten zoals rots of leisteen. Daarmee verdubbelt de bekende hoeveelheid winbaar aardgas, aldus de Nederlandse Energieraad. Bij de techniek worden grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën de grond in gebracht. De boorplaatsen zijn in de VS bij duizenden boeren geplaatst, die daarvoor tot 100.000 dollar vergoeding vingen.

Bernstein Research wijst op de eerste ervaringen met boringen in de Poolse plaatsen Lebien en Lebork. Zowel Exxon Mobil als Chevron zijn in Polen in de schaliewinning actief. Volgens Bernstein Research is bij een Amerikaanse boring tien keer meer water voorhanden dan bij een Poolse bron.
Bovendien zijn de gesteenten in de grond eenvoudigweg harder, waardoor het meer moeite kost gaten te boren om bij het gas te komen. Volgens de analisten zijn in de VS ten minste honderd keer meer boortorens voorhanden. Zelfs als meer boortorens hun weg naar Polen vinden, zal de schaliewinning een langzaam groeiend proces zijn.

Polen heeft een winningspotentieel van 5.300 miljard kuub, Frankrijk, waar de boringen zijn verboden, heeft een potentieel van 5.100 miljard kuub en Noorwegen van 2.300 miljard kuub. Nederland heeft een potentieel van minder dan 500 miljard kuub.

Of registreer je om te kunnen reageren.