Home

Nieuws 154 x bekeken

RvS tegen nieuw kiessysteem waterschappen

Den Haag - De Raad van State voelt niets voor het voorstel van staatssecretaris Joop Atsma (IM) om de leden van waterschappen vanaf 2014 te laten kiezen door de gemeenteraden.

Uit maandag openbaar gemaakte stukken blijkt dat de raad in september adviseerde het huidige stelsel te handhaven. Net voor het weekeinde stuurde Atsma echter een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer waarmee hij een systeem van getrapte verkiezingen voorstelt. Hij komt daarmee een afspraak uit het regeerakkoord na.

De Raad van State vindt dat de tegenvallende opkomst in 2008 onvoldoende reden is om ‘zonder grondige analyse’ een ingrijpende stelselwijziging door te voeren. Ook is de raad niet enthousiast over het feit dat de huidige waterschapsleden als gevolg van deze aanpassing twee jaar langer blijven zitten dan gepland.

Of registreer je om te kunnen reageren.