Home

Nieuws 309 x bekeken 1 reactie

Russische toetreding tot WTO: vrijwel alle invoertarieven omlaag

Den Haag - Rusland heeft na achttien jaar onderhandelen met alle WTO-lidstaten een akkoord bereikt over toetreding tot de WTO. Dat heeft directeur-generaal Pascal Lamy van de WTO verklaard tijdens een persconferentie.

De toetreding van Rusland betekent de grootste stap vooruit voor handelsliberalisering sinds de toetreding van China tien jaar geleden en kan de landbouwexport van Nederland stimuleren.

Het maximale importtarief voor zuivelproducten daalt van 19,8 tot 14,9 procent. Het plafond voor het importtarief voor graan daalt van 15,1 tot 10 procent. De Russische importheffing op suiker daalt van 243 (178 euro) tot 223 dollar (1673,5 euro) per ton. Een derde van de tariefplafonds wordt direct bij toetreding ingevoerd en een kwart na drie jaar en nog een geldeelte na 7 en 8 jaar.
Rusland heeft afgesproken het staatsgraanbedrijf United Grain Company volgend jaar volledig te privatiseren. In de praktijk is het voor graanhandelaren in Rusland nu lastig zaken te doen zonder het bedrijf. Rusland privatiseert de helft van Rosagroleasing, een bedrijf dat vorig jaar circa 25.000 machines aan boeren en tuinders heeft geleasd.

Rusland handhaaft invoerquota voor vlees maar brengt het invoertarief voor rundvlees geleverd binnen het quotum omlaag tot 15 procent. Buiten het quotum komt het invoertarief op 55 procent. Binnen het quotum kan varkensvlees gratis geleverd worden en daarbuiten wordt straks 65 procent betaald. Vanaf 2020 vervalt het quotum op varkensvlees compleet en wordt een vlaktaks van 25 procent ingesteld.

Eerder verklaarde de Russische premier Vladimir Poetin de fytosanitaire regels van Rusland aan te passen aan West-Europees gebruik, maar of deze afspraken ook in de toetredingstekst staan, is niet bekend.

De 153 lidstaten van de WTO stemmen formeel op een ministeriële bijeenkomst in december over de toetreding. Er loopt nog één theoretische beer op de weg: het Jackson-Vanik amendement op de federale wetgeving. Het amendement stamt uit 1974 en limiteert handel van de VS met niet-markteconomieën. De vice-president van de VS, Joseph Biden, heeft eerder verklaard de wet te willen opheffen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Moeten we nu lachen of huilen. Kijk straks komt Rusland met goedkope producten deze kant uit. Wie weet wie daar weer allemaal failliet aan zullen gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.