Home

Nieuws 213 x bekeken

Rechter: CVI-documenten moeten openbaar zijn

Den Haag - De Raad van State vindt dat staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie documenten van het Centraal Veterinair Instituut over de mond- en klauwzeerverdenking in Kootwijkerbroek moet openbaar maken.

Het ministerie kan zich niet verschuilen achter het argument dat het CVI een privaatrechtelijke instelling is, waarvoor de wettelijke openbaarheid van documenten niet geldt. Het ministerie heeft zicht tot nu toe op het standpunt gesteld dat documenten, die het departement zelf niet heeft, niet openbaar gemaakt hoeven worden. De Arnhemse rechter oordeelde daar vorig jaar al anders over. Nu heeft de hoogste rechter de uitspraak van de Arnhemse rechtbank bevestigd. De zaak is in eerste instantie aanhangig gemaakt door de Kootwijkerbroekse veehouder Henk van de Brink. Hij wil ondermeer een document dat gaat over de verdenkingsafhandeling door de afdeling dierziekten en ook de eerste bladzij van een document met het opschrift CDI Laboratorium Management Systeem.

De uitspraak betekent dat documenten die betrekking hebben op de wettelijke taken van het Centraal Veterinair Instituut in principe openbaar zijn. De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor andere organisaties, die wettelijke taken voor de overheid uitvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.