Home

Nieuws 158 x bekeken

Plastic en reparatiewerk oorzaken dioxinevervuiling

Maagdenburg - De oorzaken van de dioxineverontreiniging van bietenpulp in de fabriek in Könnern in Saksen-Anhalt van suikerfabrikant Pfeifer & Langen zijn gevonden.

De dioxine is ondermeer afkomstig van door een zware hagelbui op 11 september vernielde pvc-daken op het fabrieksterrein. Splinters van het plastic afdekkingsmateriaal zijn in de cokes terechtgekomen waarmee brandkalk wordt gemaakt voor de suikerwinning. De daardoor bij het proces vrijgekomen dioxine belastte de pulp nagenoeg heel oktober.

In de eerste week van november was sprake van een andere oorzaak, namelijk een reparatie aan een koeltoren, waardoor ook dioxine vrijkwam. De fabriek mag na de door de autoriteiten opgelegde distributiestop weer pulp leveren, als de dioxinegehaltes van de dagelijkse productie onder de grenswaardes blijven. Vorige maand deden zich bij Pfeifer & Langen ook dioxineproblemen voor bij pulp uit de fabriek in Euskirchen in Noordrijn-Westfalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.