Home

Nieuws 269 x bekeken

Pensioenfondsen in de voedingssector staan er beroerd voor

Doetinchem - Pensioenfondsen in de agrarische- en voedingssector hebben dekkingsgraden die ver onder het door De Nederlandsche Bank (DNB) verplichte niveau van 105 procent liggen.

Het verplichte pensioenfonds voor de vlees- en vleeswarenindustrie VLEP had eind oktober een schokkend lage dekkingsgraad van 82,6 procent. De VLEP telt bijna 19.000 actieve deelnemers en ongeveer 5.600 gepensioneerden. Het pensioenfonds sloot 2010 volgens het jaarverslag af met een negatief kapitaal van 73 miljoen euro. Het VLEP geldt de laatste jaren als één van de slechtst presterende pensioenfondsen. De pensioenfondsen wijten de lage dekkingsgraad aan de lage rente en kommerende beurskoersen.
H
et Campina-pensioenfonds stond eind september op een dekkingsgraad van 89,9 procent. Het fonds telt 2.597 actieve deelnemers en 67.804 pensioengerechtigden. De dekkingsgraad van pensioenfondsen voor de landbouw, agrarische handel, groenten- en fruitverwerkende industrie staan op respectievelijk 95,5, 91,4 en 91,7.

Concreet vertaalt een te lage dekkingsgraad in een korting op pensioenen. Het Pensioenfonds denkt dat een korting van 2 tot 2,5 procent op de pensioenen bij de meeste ondermaats presterende fondsen reëel is. In uiterste gevallen zal een kleine 8 procent kunnen worden gekort.

Feitelijk zouden de pensioenfondsen zelfs bij een dekkingsgraad van 105 procent niet duurzaam gezond zijn. Voor de meeste pensioenfondsen adviseert de DNB een dekkingsgraad van meer dan 115 procent.

Het pensioenfonds voor personeel van alle productschappen staat dan weer ruim boven de ondergrens, op 113 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.