Home

Nieuws 1165 x bekeken 3 reacties

Nutreco verkoopt Hendrix aan Forfarmers

Amersfoort – Nutreco verkoopt mengvoerconcern Hendrix aan Forfarmers en wil versneld producenten van premixen en speciaalvoer overnemen. Topman Wout Dekker schat de oorlogskas op 500 tot 600 miljoen euro. De verkoop van Hendrix levert het bedrijf voor een boekwinst op van 10 miljoen euro.

Volgens Dekker zijn winstmarges in de veevoersector bijzonder laag, en lijdt de markt onder beweeglijke grondstofprijzen. ”Het aantal dieren in Europa blijft stabiel of daalt zelfs. De enige manier om marktaandeel en meer marge te verkrijgen, is door groter te groeien. Dat gaat niet: de concurrenten zijn met name coöperaties. Hendrix heeft daarom volgens ons meer perspectief bij Forfarmers.”

Hendrix kende vorig jaar een marktaandeel van 13 procent in Nederland en is daarnaast een grote speler in andere Europese landen behalve Spanje, waar Nutreco’s dochter Nanta mengvoer verkoopt. Het bedrijf heeft in Nederland zes fabrieken en realiseerde in 2010 een omzet van 830 miljoen euro. Forfarmers betaalt voor Hendrix 92,5 miljoen euro.

De overname door Forfarmers zal volgens Dekker vermoedelijk in het eerste kwartaal van 2012 zijn afgerond. Nutreco kijkt uit naar diverse overnamepartners en zoekt in het segment voor premixen en speciaalvoer naar bedrijven met een sterke positie in groeimarkten als Rusland en China.

Het afketsen van een deal met de grote premixenproducent Provimi betekent wel dat Nutreco vermoedelijk meer kleine spelers in plaats van één grote zal kunnen kopen. Die zijn er voldoende, aldus Dekker. De premixen- en speciaalvoerdochter Trouw Nutrition is nu al de nummer twee ter wereld, maar de markt is wereldwijd erg versnipperd.

Nutreco houdt vast aan de vlees- en mengvoeractiviteiten in Spanje, die Dekker een ’hoeksteen onder het bedrijf’ noemt. Ook de mengvoeractiviteiten in Canada worden vastgehouden, omdat boeren in Canada vanwege de grote afstanden hun totale behoefte aan diervoeding graag bij één partij bestellen.

De lage marges op de veevoeractiviteiten zijn goed terug te zien in de cijfers. De afzet van mengvoer in Europa maakte in 2010 24 procent uit van de omzet maar slechts 10 procent van de brutowinst. Premixen en speciaalvoer waren goed voor 22 procent van de omzet maar 32 procent van de wintst. Visvoer maakte 27 procent van de omzet uit en 38 procent van de brutowinst.

Top 5 Nederlandse mengvoerbedrijven
Uit een vergelijking van de mengvoeromzetten in Nederland in 2010 blijkt dat de combinatie Forfarmers - Hendrix UTD boven de omzet van De Heus uitgroeit.

1. Agrifirm: 3,2 miljoen ton
2. De Heus: 1,9 miljoen ton
3. Hendrix UTD: 1,7 miljoen ton
4. ForFarmers: 1,2 miljoen ton
5. Rijnvallei/Agruniek: 0,6 miljoen ton

(cijfers gebaseerd op jaarverslagen en eigen opgave)


Lees ook
Nutreco mikt op opkomende markten voor groei

Laatste reacties

  • no-profile-image

    overgenomen voor 11% van de laatste jaaromzet? Wat was er mis bij Hendrix? Alleen al de waarde van roerende en onroerende goederen moet in de buurt komen.

  • no-profile-image

    Dat is ook het enige wat waarde heeft. Klanten koop je niet!

  • no-profile-image

    In het verleden vond ze altijd wel een beetje opdringerig,sommige buitendienstmedewerkers van Hendrix,vooral als je nog een beetje dood kapitaal ergens zit,omzetten in extra grote voeromzet,daar hebben ze een neus voor.Dat soort klanten zijn er niet veel meer zo veel,logisch gevolg van de geweldige resultaten.Maar positief blijven ze!Scheelt alweer een hoop overtollige fabrieken,want goed voer maken kunnen ze allebei.

Of registreer je om te kunnen reageren.