Home

Nieuws 225 x bekeken

Noodgemaal bij Deventer wegens laagwater

Deventer – Waterschap Groot Salland plaatst donderdag bij het gemaal Ankersmit in Deventer een noodgemaal om de waterstand in de haven van de Overijsselse stad op peil te houden.

De grote rivieren kampen met extreem lage waterstanden door de aanhoudende droogte van de afgelopen tijd, aldus het schap woensdag.

Het noodgemaal bij Deventer moet ook de watertoevoer naar het landelijk gebied van Salland op peil houden. De IJssel zakt vrijdag naar verwachting onder een stand van 1,50 meter boven NAP en dat kan het gewone gemaal niet meer aan. Het noodgemaal is in 2003 en 2009 ook ingezet voor extreem laagwater. In 2012 moet een permanente oplossing voor dit probleem klaar zijn, meldde het schap.

Ook in Rijn en Waal staat het water bijzonder laag. Woonboten liggen al op het droge of zijn scheefgezakt. Er zijn voor zover bekend nog geen problemen met koelwaterinstallaties van bedrijven, aangezien het niet meer zomers warm is.

Of registreer je om te kunnen reageren.