Home

Nieuws 197 x bekeken

Nieuw verdrag maakt Japan fors grotere importeur van voedsel

Tokio – De Japanse import van voedsel zal met 50 procent toenemen als het land akkoord gaat met het Trans-Pacific Partnership (TPP), een vrijhandelsverdrag tussen een serie Aziatische landen, Chili, Australië, Nieuw-Zeeland en de VS.

Dat meldt de onderzoeksafdeling van de Norinchukin Bank. Japan importeert momenteel circa 60 procent van de voedselbehoefte. Het land geldt als grootste importeur wereldwijd van mais en vlees. Door toetreding tot de TPP zou Japan in de toekomst zelfs 90 procent van de voedselbehoefte importeren. Binnen de TPP spreken landen af importtarieven in tien jaar tijd geleidelijk tot nul te reduceren.

De grote winnaars van opening van de markt zijn volgens Norinchukin Amerikaanse rijstexporteurs als ADM en Bunge en vleesbedrijven zoals Tyson Foods en Smithfield. De Australische zuivelcoöperatie Fonterra kan ook profiteren, omdat de Japanse zuivelmarkt nu nog goeddeels is afgesloten voor internationale concurrentie.

Japan is mede door enkele ernstige hongerwinters na de Tweede Wereldoorlog sterk gericht op het zekerstellen van met name voldoende binnenlands geproduceerde rijst. Het importtarief op rijst bedraagt momenteel 778 procent. Japan produceert daardoor nog bijna de hele binnenlandse rijstbehoefte zelf.

De Norinchukin Bank stelt dat de Japanse economie in het geheel 27 miljard euro kan winnen bij een verdrag. In de agrarische sector zullen bepaalde handelshuizen, zoals Itochu en Marubeni, maar ook verwerkende bedrijven als Meiji en Suntory internationaal kunnen expanderen door een goedkopere grondstoffenvoorziening.

Of registreer je om te kunnen reageren.