Home

Nieuws 219 x bekeken

'Niemand gelooft grote claim Polen uit Ehec-fonds'

Leuven - Polen heeft een volslagen ongeloofwaardig hoge claim uit het Ehec-noodfonds gedaan.

Polen is daarbij gedreven door nationalistisch eigenbelang. Dat stelt de Boerenbond in het ledenblad Boer & Tuinder. Uit gegevens van de Europese Commissie blijkt dat Polen een bedrag ontvangen heeft van meer dan 46 miljoen euro voor groen oogsten en niet oogsten, terwijl in alle ander lidstaten door de georganiseerde telersverenigingen voor 47 miljoen euro product vernietigd werd, stelt de bond. “Dit gelooft niemand in heel Europa. Maar het zal waarschijnlijk een hopeloos gevecht worden om dit geld terug te vorderen en zelfs indien het ooit teruggevorderd wordt, zal het niet meer ten goede komen van de echt getroffen bedrijven.”

Volgens de Boerenbond laat Europa zijn eigen doelstelling om voordelen te geven aan telersverenigingen onderuit halen door Polen, waar maar een klein deel van de telers georganiseerd is in telersverenigingen. Een woordvoerder: “We hebben ons laten vertellen dat in Polen door veldwachters Ehec-verklaringen zijn afgegeven.”

België ontving 3,6 miljoen euro uit het noodfonds en besteedde dat volledig. Nederland heeft 1,5 van de 27 miljoen euro niet aangewend voor steunmaatregelen. De bond: “Het kan toch echt niet dat de Poolse groenteteelt eens zo veel schade heeft geleden dan de Nederlandse groentesector, of meer dan tien keer zoveel als de Belgische.”

De Europese Commissie kon niet zeggen hoe Polen het aangevraagde bedrag heeft besteed.

Of registreer je om te kunnen reageren.