Home

Nieuws 440 x bekeken

'Nederlands veevoerbedrijf wilde grond kopen in Mozambique'

Den Haag – Een Nederlandse veevoerproducent heeft pogingen gedaan om in Mozambique grond te verwerven voor de teelt van grondstoffen voor veevoer.

Het ministerie van landbouw heeft signalen afgevuurd naar dit bedrijf om de land grabbing tegen te gaan. “Ook hebben we het betreffende bedrijf geholpen aan de ontwikkeling van een beter systeem voor registratie van gronden en grondeigenaren. We hebben dus op twee manieren actie ondernomen”, zegt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw tijdens een debat in de Tweede Kamer over landbouw in ontwikkelingslanden. Het ministerie heeft het bedrijf te kennen gegeven dat ze geen zaken meer doen als ze grond in het buitenland kopen die eigenlijk bedoeld is voor voedselproductie voor lokale bevolking. “Land grabbing, dat doen we dus echt niet”, aldus Bleker.

De staatssecretaris noemde geen naam van het bedrijf, maar sprak van een ‘grote jongen’ die aan meerdere handelsmissies van het ministerie van ELI is heeft deelgenomen. De staatssecretaris zei dat land grabbing ook wel eens gebeurt uit onkunde en onwetendheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.