Home

Nieuws 190 x bekeken

NVAF: productschap zal opnieuw uitdijen

Zoetermeer - De Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF) ziet niets in plannen voor vernieuwing van het Productschap Tuinbouw (PT) op 1 april 2012.

De NVAF gebruikt woorden als lachwekkend en laatste stuiptrekking. Woordvoerder Huub Tonies: “Wij zijn er klaar mee. Ondernemers hebben zich duidelijk uitgesproken tegen het schap in een peiling en en daar is vervolgens niet naar geluisterd.” De NVAF ziet geen andere oplossing voor het PT dan opheffing. De heffingen zullen dalen door de reorganisatie, maar het PT zal snel weer uitdijen, verwacht Tonies. “Het is als een kerstboom met ballen. Er worden nu ballen uit de boom gehaald, maar de boom moet weg. Voor je het weet hangen er over twee of drie jaar weer ballen bij.”

Het PT krijgt per 1 april drie taken: voeding en gezondheid, plantgezondheid en fytosanitaire zaken, maar ook duurzaamheid. Volgens de NVAF zijn de eerste twee overheidstaken. “Het is niet geloofwaardig dat een PT-voorzitter daarover Europees overleg voert. Het zijn taken die verzonnen zijn.” Taken op gebied van duurzame ketens kunnen bedrijven goed zelf uitvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.