Home

Nieuws 188 x bekeken

Minder ruimte voor Nederlands pluimveevlees in Duitsland

Amsterdam – De Nederlandse vleeskuikensector verliest de komende jaren terrein op zijn belangrijkste exportmarkt Duitsland. Dat schrijft ABN Amro in een rapport over de pluimveevleessector.

De Duitse productie groeit harder dan de Duitse consumptie. Daardoor stijgt de zelfvoorzieningsgraad van Duitsland en blijft er minder ruimte over voor het Nederlandse product. Dit betekent dat de Nederlandse vleespluimveesector andere afzetmarkten zal moeten zoeken. Mogelijkheden liggen wat dat betreft in China, Mexico en Saoed-Arabië. Een eventueel vrijhandelsakkoord met de Mercosur landen kan bedreigend werken voor de Europese pluimveevleessector.

Een vrijhandelsakkoord heeft tot gevolg dat er gemakkelijk pluimveevlees uit die landen geïmporteerd kan worden. Dat kan een Europese productieafname tot gevolg hebben die ligt tussen 30.000 ton en 260.000 ton, zo refereert de bank aan Europese studies naar de effecten van een vrijhandelsakkoord.

De Nederlandse vleeskuikensector heeft verder volgens ABN Amro te maken met een wezenlijke verhoging van de kostprijs per kilo vlees, als gevolg van de vleeskuikenbesluit.

Of registreer je om te kunnen reageren.