Home

Nieuws 192 x bekeken

Minder residu-overschrijdingen Nederlandse groente en fruit

Den Haag – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tussen juli 2009 en juli 2011 op minder dan 1 procent van de Nederlandse groente en fruit te veel resten van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Tussen juli 2008 en juli 2010 was dat nog 1,3 procent.

De NVWA onderzocht daarvoor ruim 1.800 Nederlandse partijen. Volgens de NVWA zorgen de extra eisen van supermarkten voor steeds schonere Europese groente en fruit.

De NVWA lag lang onder vuur om deze score niet meer te vermelden, maar doet dat toch. Opvallend is de score van de verschillende supermarkten. Zo blijken Albert Heijn, Aldi, Lidl en Plus duidelijk beter te presteren. Super de Boer en C1000 scoren juist minder goed, blijkt uit de gegevens van de NVWA.

Los daarvan werden bij zeven supermarkten geen overschrijdingen aangetroffen. Dat was in het jaar ervoor nog bij vijf ketens het geval, waaronder bij Jumbo.

In de groothandel treft de NVWA de meeste overschrijdingen aan. In dit deel van de keten is bij 3,8 procent van de groente en fruit een overschrijding aangetroffen.

In totaal onderzocht de VWA ruim 8.000 partijen groente en fruit. Ook partijen uit Egypte, India en Thailand worden schoner, maar daar voldoet nog altijd tussen de 12 en 35 procent van de producten niet aan de Nederlandse normen. De NVWA stelt dat de extra inzet op controles van importpartijen vruchten afwerpt. Ook in 2012 zal de NVWA meer aandacht besteden aan importpartijen dan aan Nederlandse.

Of registreer je om te kunnen reageren.