Home

Nieuws 189 x bekeken

’Mega-varkensbedrijf mogelijk risico voor volksgezondheid’

Foston – Grote varkenshouderijen kunnen een gevaar vormen voor de gezondheid van de omwonenden. De risico’s die daardoor veroorzaakt worden, moeten grondig worden geanalyseerd voordat voor dergelijke boerenbedrijven vergunning wordt verleend.

Dat stelt de Health Protection Agency (HPA), de Britse dienst voor de volksgezondheid, in een reactie op de plannen voor een megafarm met 2.500 zeugen en zo’n 20.000 biggen in Foston, Derbyshire. ”Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen die tot 150 meter ’af wind’ van een intensieve varkensfokkerij wonen het risico kunnen lopen op negatieve gevolgen voor hun gezondheid die verband houden met blootstelling aan organismen die multi-drug resistent zijn”, schrijft de HPA.

De dienst stelt daarbij dat de aanvraag voor een bouwvergunning door Midland Pig Producers ’geen gedetailleerde analyse en risico-beoordeling bevat van potentiële bron- en ontsnappingsemissies in de lucht van geur, kleine deeltjes, ammonia, bio-aerosols, of emissies van de voorgestelde warmtekracht-installatie.”

De organisatie voor biologische landbouw en voeding Soil Association heeft de brief van de HPA direct aangegrepen om nog eens aan te dringen op het verwerpen van de plannen. Hoofd beleidszaken Emma Hockridge: ”We dringen er bij de leden van de Derbyshire Council op aan om dit vernietigende bewijs van de HPA en de mening van de 13.000 burgers die een bezwaar hebben ingediend te betrekken bij de besluitvorming.”

Of registreer je om te kunnen reageren.