Home

Nieuws 262 x bekeken

Landbouwgrond rondom Fukushima zwaar besmet

Amsterdam - De landbouwgrond in Japan blijkt acht maanden na de kernramp in Fukushima zwaar besmet met radioactief materiaal.

Dit leidt mogelijk tot een lagere voedselproductie in verschillende provincies, blijkt uit twee studies die maandag in Proceedings of National Academy of Sciences verschenen.

Uit de resultaten van bodemonderzoek blijkt dat er nog te veel Cesium-137 in de grond zit. Cesium-137 is een radioactief deeltje dat vrijkomt bij kernsplijting en na een kernramp een groot risico voor de gezondheid vormt. Bovendien blijft Cesium-137 lang aanwezig in het milieu: pas na ongeveer dertig jaar is de helft verdwenen.

Volgens de Japanse wet mag er maximaal 5.000 becquerel per kilo Cesium-137 in de bodem zitten. In gebieden rondom de kerncentrale van Fukushima zit acht keer zoveel, terwijl omliggende gebieden net onder die veiligheidslimiet zitten.

De onderzoekers hopen dat Cesium-137 uit de meest verontreinigde bodems wordt verwijderd. In de gebieden waar dat niet mogelijk is, moet landbouwgebruik worden beperkt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.