Home

Nieuws 214 x bekeken

LEI: mededingingsrecht niet zo streng als gedacht

Den Haag – Het mededingingsrecht staat anders dan veel agrariërs denken veel duurzaamheidsinitiatieven toe.

Kartelafspraken zijn verboden maar er is een grijs gebied waarbij de toelaatbaarheid van duurzaamheidsinitiatieven afhangt van een diepgaande economische analyse door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA). Dit creëert onzekerheid en het leveren van informatie voor de analyse leidt tot kosten, wat initiatieven af kan remmen. Dat schrijven onderzoekers van het landbouweconomisch instituut LEI in het rapport Mededinging en Transparantie.

De Europese voedselprijsmonitor zoals ingesteld door de Europese Commissie verbetert het inzicht in prijsvorming voor beleidsmakers en belangengroepen, aldus het LEI, maar maakt gebruik van bestaande gegevens waarover het bedrijfsleven meestal al beschikt. De monitor heeft volgens de vorsers van het LEI geen of nauwelijks invloed op de prijsinformatie en de prijsvorming in de voedselketen. Toch stellen de rapporteurs dat vergroting van de transparantie in de keten de onderhandelingspositie van kleine en daarom vaak relatief slecht geïnformeerde marktpartijen kan verbeteren.

Volgens het LEI staat de NMA in principe welwillend tegenover solidariteitsinitiatieven, mits de extra prijs die hiermee gepaard gaat niet verplicht aan de consument wordt opgelegd. De onderzoekers vergelijken Fair Trade en het zogeheten ”melkdubbeltje”, dat in 2001 door de NMA verboden werd. Supermarkten wilden gezamenlijk de melkprijs met een dubbeltje verhogen om zo boeren getroffen door de MKZ-crisis een hart onder de riem te steken. Zelf betaalden de supermarkten 10 cent meer in de inkoop. Fair Trade is volgens de onderzoekers wel toegestaan omdat de de consumentenprijsstelling aan de deelnemende winkels of groothandels wordt overgelaten.

Daarnaast betreft het melkdubbeltje een afspraak die alle producenten aangaat, terwijl Fair Trade een niche betreft die zich afzet tegen gangbare concurrentie.

Of registreer je om te kunnen reageren.