Home

Nieuws 218 x bekeken

Korting op Ehec-fonds dreigt voor Spanje en Italië

Brussel – Spanje en Italië hebben een belangrijk deel van de toegezegde gelden uit het Ehec-noodfonds van de EU nog niet uitgekeerd. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Zij lopen daardoor kans op een strafkorting.

Spanje kreeg 71 miljoen euro uit het fonds, maar heeft tweederde uitgekeerd. Italië heeft van de toegezegde 34 miljoen euro 44 procent uitgekeerd. Polen kreegt 46 miljoen euro uit het fonds, maar heeft wel al 97 prcent uitgekeerd.

Spanje en Italië blijven ver achter bij het gemiddelde van de lidstaten. In totaal is 79 procent van het fonds uitgekeerd door de landen.

Als meer dan 5 procent van het bedrag nog uitbetaald moet worden, houdt de Europese Commissie 10 procent in. Veruit de meeste landen voldoen aan die eis. Die korting loopt de komende maanden op van 25 procent naar 45 en 70 procent en uiteindelijk naar 100 procent.

Nederland heeft 1,5 miljoen euro van de toegekende 27 miljoen euro niet uitgekeerd. Wel heeft Nederland de afhandeling afgerond voor 15 oktober. België heeft het volledige bedrag uitgekeerd. In totaal was het Ehec-noodfonds gevuld met 227 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.