Home

Nieuws 512 x bekeken

Kans op MRSA-besmetting bij personeel slachthuis grootst

Bilthoven – Slachthuispersoneel dat met levende varkens werkt heeft 83 procent meer kans om met de veegerelateerde-MRSA besmet te raken ten opzichte van mensen die niet met dieren werken.

Dit blijkt uit onderzoek van Brigitte van Kleef van het RIVM. Ze presenteerde deze resultaten donderdag op het Nationale Symposium Zoönosen, georganiseerd door het RIVM.

Van Kleef testte 250 personeelsleden van drie grote varkensslachterijen. In deze groep zaten ook veetransporteurs. De werknemers werden hierbij in drie groepen verdeeld: mensen die met levende varkens werken (in de vuile ruimte), mensen die met dode varkens werken (grotendeels schone ruimte) en mensen die niet met varkens in aanraking komen (administratie en technische dienst).

Bij de veetransporteurs en mensen die aan het begin van de slachtlijn werken werden de meeste mensen positief getest voor de v-MRSA bacterie. 22 procent van de veetransporteurs was positief.

Dierenartsen die varkens controleren als ze nog levend zijn hadden de bacterie in ruim 15 procent van de gevallen bij zich. Dit gold ook voor personeel die met de varkens in de vuile ruimte werken (afladen en wachtruimte). Volgens Van Kleef heeft deze groep die met levende varkens in slachthuizen werkt 38 procent meer kans om de v-MRSA bacterie bij zich te dragen dan iemand die dit beroep niet heeft en niet met levende varkens in aanraking komt.

Er werd geen verschil aangetoond in de aanwezigheid van de v-MRSA bacterie tussen de drie slachthuizen. Wel was duidelijk dat de aanwezigheid van de v-MRSA bacterie minder wordt gedurende de slachtdag. Dit betekent dat de bacterie het meest werd gevonden aan het begin van de slachtlijn en het minst aan het einde van het slachtproces.

Of registreer je om te kunnen reageren.