Home

Nieuws 358 x bekeken 2 reacties

Kamermeerderheid staat achter mestplan Bleker

Den Haag – Er lijkt een kamermeerderheid voor het nieuwe mestbeleid van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw. De Tweede Kamer debatteert vandaag over het voorstel dat Bleker in nauwe samenwerking met LTO ontwikkelde.

Hoofdlijn van het nieuwe mestbeleid is verplichte mestverwerking voor veebedrijven met een mineralenoverschot. Daarnaast moet de fosfaataanvoer verminderen via het voerspoer en moeten mineralenconcentraten kunnen worden ingezet als kunstmestvervanger.

CDA en VVD steunen het plan, dat sterk overeen komt met het tienpuntenplan dat zij eerder dit jaar presenteerden. Ook D66 is positief. ”Het is mooi dat er op deze manier van een probleem een kans wordt gemaakt. Zeker als er met de mest ook energie kan worden geproduceerd”, aldus Stientje van Veldhoven.

SP-kamerlid Henk van Gerven ziet liever een beperking van de veevoerimporten. ”Maar voor de huidige situatie is mestverwerking een goede stap.”

D66 en CDA benadrukken dat mineralenconcentraten moeten worden aangemerkt als kunstmestvervanger.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Het wachten is weer op de enorme chaos die het gaat worden. Mensen, hou van het begin af aan de schade bij om ze aansprakelijk te stellen. Dit geldt overigens ook voor de mestwetten van de afgelopen 14 jaar!

  • no-profile-image

    Wat een optimisme over mestverwerking, waarom is er de afgelopen twintigjaar niets van terecht gekomen? Aan een kant verwerken aan andere kant rundveestapel laten groeien wat schiet je er dan mee op.

Of registreer je om te kunnen reageren.