Home

Nieuws 186 x bekeken

Kamer wil meer ruimte voor decentrale productie duurzame energie

Den Haag - De Tweede Kamer wil meer mogelijkheden voor het decentraal opwekken van duurzame energie. Dat blijkt tijdens een wetgevingsoverleg over energie.

Meerdere partijen pleiten voor meer mogelijkheden voor het decentraal opwekken van duurzame energie, waardoor burgers en bedrijven meer mogelijkheden hebben om duurzame energie op te wekken. De regelgeving is volgens de Kamerleden nu op veel punten nog belemmerend. “Het is toch raar dat je wel zonne-energie mag produceren op je eigen dak, maar niet als je dat op het dak van de buurman doet”, typeert Stientje van Veldhoven van D66. Ze pleit bovendien voor meer mogelijkheden voor voor-financiering van kleinschalige projecten van opwekking van duurzame energie.

SP-Kamerlid Paulus Jansen pleit voor aanpassing van belastingen voor bedrijven en burgers die zelf energie produceren en deze ook gebruiken. SP stelt voor om de onroerend zaak-belasting (OZB) te verlagen voor panden waar zonne-cellen op het dak liggen. Ook moet het OZB-tarief voor goed geïsoleerde en energie-zuinige woningen verlaagd worden, vindt Jansen. Het kabinet heeft al eerder aangegeven geen belastingmaatregelen te willen om gedragsverandering te realiseren.

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zegt bereid te zijn meer mogelijkheden te bieden voor het salderen van energie, zolang de huishoudens netto geen energie-leverancier worden. Hij richtte zich bij de beantwoording van vragen van de Kamerleden vooral op burgerwoningen en niet op het bedrijfsleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.