Home

Nieuws 197 x bekeken 1 reactie

Kamer steunt advies Dienst Regelingen

Den Haag - De Tweede Kamer onderschrijft op hoofdlijnen het advies van Piet Blauw en Marco Korff over de problemen bij Dienst Regelingen. Een ondergrens voor de toekenning van natuursubsidies zien de meeste fracties echter niet zitten.

Dat bleek woensdag tijdens een debat met staatssecretaris Henk Bleker (landbouw). Hij is van plan bijna alle aanbevelingen uit het advies over te nemen. Wel temperde hij de verwachtingen over kortere vragenlijsten bij de Gecombineerde Opgave; 85 procent van de vragen vloeit namelijk voort uit EU-verplichtingen.

De Kamer is blij met het rapport en de toezeggingen van Bleker. ”Het is bewezen”, zei CDA’er Ger Koopmans. ”Zet wat boerenverstand in en het wordt beter.” Janneke Snijder (VVD): ”De twee heren hebben gedegen werk afgeleverd, met de poten in de klei.”

Maar er klonk ook kritiek. Een meerderheid voelt er weinig voor geen natuursubsidies meer onder de 1.000 euro te verstrekken. Partijen vrezen dat veel boeren hiervan de dupe zullen worden. Volgens Kamerlid Henk van Gerven (SP) treft dit vooral kleine initiatieven. Koopmans stelde voor de ondergrens te halveren.

Een ander pijnpunt hangt samen met het akkoord over de EHS, dat Bleker recent met de provincies sloot.  Daarmee wordt het natuurbeleid grotendeels gedecentraliseerd, inclusief het agrarisch natuurbeheer. De Kamer is bang dat dit leidt tot een wirwar van regels en pakketten. Volgens Bleker is daar weinig aan te doen. ”Dat is decentralisatie”, zei hij. De SGP’er Elbert Dijkgraaf is het daar niet mee eens en wil Bleker middels een motie tot meer sturing te dwingen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Natuursubsidies moeten ala minuut worden afgeschaft , dit kost de schadkist klouwen vol geld ,en niet de boeren ontvangen deze subsidie maar de groot grondbezitters zoals natuurmonumenten ,gelderslandschap , en de rijken van ons land die het helemaal niet nodig hebben, stropen 80% van het geld op, maar dat mag niet in de krant, dat geld kan beter in de zorg besteed worden. De natuur red zichzelf wel een jaar of 10 nu moeten we eerst maar eens voor onze economie zorgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.