Home

Nieuws 220 x bekeken

'Invoering bodemprijs kan klok crisisbestendig maken'

Leuven - Belgische veilingen en de Boerenbond willen een Europese bodemprijs als crisisinstrument.

Zo is het Belgische kloksysteem crisisbestendig te maken. Door bij een crisis met andere landen product uit de handel te nemen kan voorkomen worden dat handelshuizen te grote voorraden aanleggen en het herstel te lang duurt. “Dit betekent tevens dat met een dergelijke ondersteunende Europese regelgeving de veilingklok ook in crisistijden haar rol kan blijven vervullen”, aldus de Belgische voorzitter van veilingkoepel VBT Rita Demaré in het ledenblad van de REO veiling.

De Belgische Boerenbond wil dat het veilsysteem stevig onder de loep genomen wordt, maar wil het niet overboord gooien. “We hebben als Belgische teelt altijd redelijk goede resultaten geboekt met de klok, maar we moeten durven kijken of het toekomstbestendig is”, aldus beleidsmedewerker van de Boerenbond Luc van Oirbeek. Hoe de Belgische Boerenbond de klok kan versterken, wil Van Oirbeek niet zeggen. Eind deze maand start daarover overleg met het ministerie en de veilingen.

Demaré laat weten dat op productniveau bekeken moet worden of de klok nog steeds de beste afzetmethode is. Daarmee laat ze ruimte voor wijzigingen. Volgens Demaré is een veilklok de beste marktbarometer vanwege de transparantie en de snelste weg uit een crisis.

Of registreer je om te kunnen reageren.