Home

Nieuws 191 x bekeken

Investeerders beginnen zelfs Duitsland te mijden vanwege Eurocrisis

Frankfurt – De Europese schuldcrisis dreigt ook de zogeheten kernlanden van de Eurozone in het hart te raken.

Na Griekenland, Italië, Spanje, Ierland en Portugal zien ook Frankrijk en België de rente op leningen oplopen terwijl zelfs Duitsland moeilijker aan kapitaal komt. De euro komt hierdoor onder druk en een recessie dichterbij.

Duitsland wordt gezien als sterkste en meest stabiele economie van de Eurozone. Het land is verreweg de belangrijkste handelspartner van de Nederlandse agribusiness. Het land betaalt binnen de Eurozone de laagste rente op staatsschuld, en één van de laagste rentes op staatsschuld wereldwijd.

Woensdag is Duitsland er echter niet in geslaagd een beoogde tranche van 6 miljard euro te herfinancieren. Investeerders kochten slechts voor 3,64 miljard euro schuldpapier met een looptijd van 10 jaar. Duitsland moet bovendien bijna 2 procent rente betalen over het geleende geld, terwijl eerder de rente rond 1,5 procent bleef steken.

De rentes van andere leden van de Eurozone blijft onhoudbare proporties aannemen. Italië betaalt bijna 7 procent en Spanje 6,7 procent. Net als Griekenland zijn de landen toenemend afhankelijk van het verstrekken van leningen of staatsobligaties door de Europese Centrale Bank,.

De moeizame verkoop van Duitse staatsobligaties is moeilijk verklaarbaar. In het geval van België kan worden gewezen naar het alweer bijna twee jaar wachten op een nieuwe regering. Analisten zien in de Duitse problemen een teken dat investeerders steeds minder geloven in het redden van de Eurozone, met als gevolg een diepe recessie in Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.