Home

Nieuws 629 x bekeken 1 reactie

'Interesse beleggers in landbouwgrond neemt toe'

Dronten - Na goud, Duitse staatsobligaties en Zwitserse francs tonen beleggers vanwege de onrust op financiële markten ook steeds meer interesse in Nederlandse landbouwgrond.

Volgens directeur Mark Onderdijk van VSO Makelaars & Taxateurs kunnen boeren met groeiplannen goede zaken doen. Boeren met goede landbouwgrond kunnen deze verkopen voor tussen de 30.000 en 80.000 euro per hectare. Het minst wordt betaald in Drenthe en het meeste in het Zuid-Westen van Nederland. Beleggers tonen de meeste interesse in dure gronden. VSO heeft nog 600 hectare in de aanbieding voor beleggers, maar stelt dat vrijwel elke boer welkom is.

“De grond wordt relatief makkelijk weggezet bij particulieren, en ook pensioenfondsen beginnen interesse te tonen.” Boeren kunnen de grond verkopen en voor een periode van maximaal zes jaar terugpachten, aldus Onderdijk. “Voor boeren die willen groeien, biedt dit model een uitkomst. In de praktijk is het door de crisis lastiger geld los te krijgen bij banken.”

Het rendement op de investering in landbouwgrond ligt tussen de 2 en 2,5 procent. Het rendement voor beleggers is daarmee bescheiden, erkent Onderdijk, maar de investering biedt wel zekerheid. Landbouwgrond wordt schaarser, redeneert Onderdijk, door groeiende steden en de behoefte aan nieuwe natuur en recreatieterrein.

Nu staan beide ontwikkelingen op een laag pitje, maar het betreft uitstel en geen afstel. Tussen 1981 en 2006 is het landbouwareaal 3,3 procent gedaald en de vraag naar voeding neemt wereldwijd louter toe.

De grootste particuliere grondbezitter in Nederland is ASR Vastgoed en ook zij zien de vraag naar landbouwgrond stijgen. Tussen 2007 en 2010 steeg de gron portefeuille van ASR Vastgoed met 8.100 hectare.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leuk praatje om de grondprijs hoog te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.