Home

Nieuws 293 x bekeken 14 reacties

'Intensieve veehouder heeft minste vakmanschap'

Amsterdam - "Varkens- en kippenboeren hebben het minste vakmanschap van alle ondernemers in de agrarische sector. Het verschil in mentaliteit tussen de boeren in de intensieve veehouderij is groot in vergelijking met de ondernemers in andere agrarische sectoren."

Dat zegt Lucas Reijnders, hoogleraar milieukunde aan de Open Universiteit in Amsterdam in een vraaggesprek met agd.media. Reijnders wijt dat aan de wortels van de intensieve veehouder. "Deze ondernemers hebben doorgaans niet of nauwelijks een boerenachtergrond en missen daarom vakmanschap. De deskundigheid onder melkveehouders, tuinders en akkerbouwers is vele malen groter."

Toch ziet Reijnders dat het vakmanschap onder met name de varkensboeren wel wordt opgekrikt. “De varkenshouderij staat op een keerpunt. Zij werken steeds meer samen met de andere schakels in de keten. Ondernemers in de varkenshouderij zijn ook meer bereid met elkaar samen te werken dan bijvoorbeeld kippenboeren.” Hij ziet dat voor het eerst in de geschiedenis van de varkenshouderij op grote schaal er een verandering plaats vindt. “De sector kent ook een aantal goede koplopers. Dat helpt de gemiddelde varkensboer ook om vooruit te komen en het vakmanschap op het gebied van met name voer, klimaat en hygiëne te vergroten.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Martijn46

  [..]Dat helpt de gemiddelde varkensboer ook om vooruit te komen en het vakmanschap op het gebied van met name voer, klimaat en hygiëne te vergroten.”[..]
  Tekenend dat ook hier weer door de heer Reijnders met geen woord wordt gerept over zoiets als dierenwelzijn.

 • no-profile-image

  Hier blijkt maar weer eens uit , dat hoe meer er geleerd is, hoe stommer ze kletsen. Wat een onzin. Juist de varkenshouders en pluimveehouders hebben veel vakmanschap omdat ze voor een vrije markt (dus lage prijzen ) moeten produceren, terwijl rundveehouders , melkveehouders en akkerbouwers grotendeels gesubsidieerd zijn. Weer een uitspraak van iemand die meent wat te moeten schreeuwen, terwijl ze er wel van vreten.

 • no-profile-image

  Op stompzinnige uitspraken over een veehouderij hebben de milieukunde-hoogleraren uit Amsterdam blijkbaar patent. (Ik herinner me tevens een onderzoek over de 'echte prijs van vlees')
  Als je als intensieve veehouder onvoldoende vakmanschap hebt, blijft er van je bedrijf niets over. Een melkveehouder of akkerbouwer daarentegen kan achterover leunen de overwaarde van grond. Neemt niet weg dat daar ook goede ondernemers tussen zitten.

 • no-profile-image

  Er komt een onderzoekscommissie naar de betrouwbaarheid van de onderzoeken van de hoogleraren,(er schijnen hoogleraren te zijn met dikke duimen)
  Zolang dit verhaal niet financieel onderbouwd wordt hebben we dus inderdaad last van dergelijke hoogleraren.

 • no-profile-image

  beste milieu kunde man ver tel aub wat nuttigs of zeg maar niets want alleen VAK mensen kunnen het langst het hoofd boven water onder de nederlandse regel geving die maar steeds weer op nieuw veranderd word en de te hoge voer kosten en dat weten de meensten maar donders goed.......maar ja jullie hebben er schijn baar langer voor in de school banken gezeten om wat naar buiten te roepen/ probeer het zelf maar eens.............................

 • no-profile-image

  Vonk

  Diederik wil graag samen met mij deze stelling van onze collega gaan onderzoeken.
  De waarheid moet boven tafel komen!

 • no-profile-image

  jan zwaneveld

  zou graag het hele onderzoek willen zien,en uitleg waar meneer zijn feiten op heeft gebasseerd.milieutechnisch is er geen agrarische sector die zo ver voor is,mestverbranding,mestdroging om korrels te persen,uitstoot ammoniak en stikstof,stofreductie,energiebesparing en zo kan ik nog wel even doorgaan.ik daag meneer uit om eens langs te komen en mij dan precies te vertellen wat ik niet goed doe.ik zal hem dan eens een uurtje vragen stellen over de legsector en kippen,ik denk dat hij nog geen 2 procent van de vragen kan beantwoorden.als blijkt dat hij dit inderdaad niet kan zou ik graag willen dat hij zijn artikel rectificeerd.iedereen zijn of haar vak,maar als je geen verstand van bepaalde zaken hebt is mij altijd geleerd om je mond te houden.ben benieuwd of er gereageerd gaat worden.

 • no-profile-image

  antwoord de zot naar zijn dwaasheid niet

 • no-profile-image

  Hans Brasil

  Volgens mij bedoeld meneer Reijnders dat je wel gek moet wezen om in Nederland varkenshouder te zijn!!! Zit ie d'r nou zover naast dan???vraag dit nou is aan die duizenden die al gestopt zijn!!

 • no-profile-image

  Dit lijkt mij intensieve onzin van dhr Reinders. Met flinterdunne marges moet je een op en top vakman zijn om te overleven

 • no-profile-image

  Geef dhr Reinders hetzelfde inkomen als een scharrelpluimveehouder over 2011
  En laten we eens kijken hoelang dhr Reinders nog hoogleraar wil zijn.Waarom halen we trouwens hoogleraren ook niet uit het buitenland veel goekoper.

 • no-profile-image

  Boeren met kleinere gemengde bedrijven zijn de echte vakmannen,helaas zijn die er niet meer.Specialisatie was afgelopen decennia het credo met de daaropvolgende schaalvergroting.Die hadden overal een beetje verstand van en leek het meest op kringlooplandbouw. Helaas zijn de brood- hoogleraren ook die richting uitgegaan en zijn zich ook gaan specialiseren met als gevolg een eenzijdige mening en tunnelvisie en toen het 30 jaar geleden de verkeerde kant op ging hun kaken stijf op elkaar hielden. Door die fout van schaalvergroting een nieuwe specialisatie veroorzaakte. Milieu met adviseurs die de boeren samen met de overheid en banken en periferie de balans in de soep geholpen hebben.De liefhebberij en kennis haal er vanzelf uit als je boeren binnenste buiten keert met als gevolg de industrialisering v/d landbouw waarvan de melkveehouderij dezelfde trekjes begint te krijgen vooral na 2015(koe in de stal en luchtwasser erop!!en vrije markt).Akkerbouw kan niet zonder chemie en veel HA.Bemoeizucht en flinterdunne marges roei je elke boer in Nederland uit en hun kunde.Wat je overhoud is industrielandbouw met dank en onze kennis buiten de landbouw,veel vreemd vermogen en de beste stuurlui staan aan wal. Trek de overal maar uit,laat me niet misbruiken voor een goedkoop consumptiepakket en dan ook nog nagezeten worden en een pens vol eenzijdig dom werk.Wat betreft zijn alle boeren stom zich zo te pakken te laten nemen en zich uit te laten spelen.Inderdaad,echte vaklui laten zich betalen,een boer laat zich gebruiken.

 • no-profile-image

  pv

  Hoe kan Dhr Rijnders zo'n onzin toch vertellen.Als je hier in nederland geen vakmanschap meer hebt hoe wil je het hier dan als boer met al die regels nog vol houden. Als je als varkensboer en pluimveehouder geen vakman bent is het met je bedrijf zo gebeurd. Maar ja de intensieve veehouderij in nederland krijgt toch steeds maar kritiek over zich heen. Laten ze maar eerst die ambtenaren die niet weten waar ze over praten vertrekken.

 • no-profile-image

  varkensgynaecologe

  Ik ben gynaecologe, dieetiste, verpleegkundige, kraamverzorgster, teambuilder, klimatoloog,manager,administratief medewerker, en dat alles gespecialiseerd voor de zeugenhouderij. Vakvrouw zou ik zeggen!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.