Home

Nieuws 222 x bekeken 4 reacties

Hoogleraar Vonk krijgt berisping

Nijmegen - Het bestuur van de Nijmeegs Radboud Universiteit heeft hoogleraar prof. dr. Roos Vonk een berisping gegeven.

Ze heeft in een onderzoek naar psychische kenmerken van vleeseters onzorgvuldig gehandeld, stelt het bestuur in een verklaring die dinsdag is uitgegeven. Ze heeft echter geen fraude gepleegd, aldus de bestuurders.

Hoogleraar sociale psychologie Roos concludeerde, samen met prof. Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg, eerder dit jaar dat vleeseters hufteriger waren dan mensen die geen vlees aten. Stapel is inmiddels ontslagen toen bleek dat hij jarenlang wetenschappelijk onderzoek uit zijn duim zoog. De Radboud Universiteit concludeert nu dat ook Roos in het vleesonderzoek een scheve schaats heeft gereden.

Ze was weliswaar zijdelings bij het onderzoek betrokken, maar is er wel mee in de openbaarheid getreden. De conclusies die ze uit het onderzoek trok, waren voorbarig, stelt de universiteit. Ze had de onderzoeksgegevens niet zelf verzameld en ook niet gecontroleerd. Als bekend voorvechtster van dierenrechten had ze extra kritisch moeten zijn op het onderzoek en haar eigen rol daarin, zegt de universiteit.

Volgens rector magnificus S. Kortmann heeft de hoogleraar de universiteit, de wetenschap en haar eigen vakgebied 'in diskrediet' gebracht. ,,Dat rekenen we haar aan''. Vonk heeft volgens hem als hoogleraar een voorbeeldfunctie voor jonge onderzoekers en studenten. De samenleving moet kunnen rekenen op de zorgvuldigheid van wetenschappers, stelt hij. De wetenschapsredactie van de universiteit had, volgens hem, ook nooit mogen meewerken aan het persbericht dat over de studie is verschenen. Het college van bestuur heeft hierover met de redactie gesproken, aldus de verklaring.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ontslaan en nooit meer deze onderzoeken laten uitvoeren laten uitvoeren . Schandalig dat dit soort mensen op deze posten zitten . Als je praat over verspilling van belastinggeld nou dan heb je hier een voorbeeld. Ik hoop dat deze vrouw alsnog wordt ontslagen en zich nooit meer met deze onderzoeken mag bezig houden . Is een aanfluiting voor de complete nederlandse wetenschap . Het wordt tijd dat we persoonlijke opvattingen en realiteit gaan scheiden. Is vlgs mij maar 1 oplossing voor, goed screenen bij aanstellen en jaarlijks evalueren waar ze mee bezig zijn.

 • no-profile-image

  Mevr Roos Vonk was tot 2008 voorzitter van WAKKER DIER, dan weet je wel wat voor vlees je in de kuip hebt.

 • no-profile-image

  Met een berisping geef je het signaal af: "ach eigenlijk is het niet zo erg".

 • no-profile-image

  Voor eeuwig onbetrouwbare dame die slechts haar eigen belang - ziw haar vz.schap van Wakker D. - in de gaten hield met haar STAPELgekke steun. Kan me slecht voorstellen dat er studenten zijn die haar op hun cv vermeld willen zien. ' Samenhang ' met deze dame levert nieuwe onbetrouwbaarheid op.
  Roos heeft met haar steun aan de STAPELgekke studies tevens een inkadering gegeven van hoe lieden als WakkerDier etc. gezien moeten worden. FOUT, FOUT, FOUT.
  Pieter J. den Ouden/Heerde

Of registreer je om te kunnen reageren.