Home

Nieuws 234 x bekeken

Hermans pleit voor ruimere taken PT

Den Haag – Innovatie kan niet uit het takenpakket van het Productschap Tuinbouw gehaald worden. Dat zou de innovatiekracht van de sector mogelijk schaden, stelt Loek Hermans, voorzitter van Greenport Holland en het Topteam tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Het kabinet heeft twee autonome taken toegekend aan productschappen in de lopende toekomstdiscussie; bevordering van plantgezondheid, voedselveiligheid en gezondheid. Daar hoort onlosmakelijk innovatie bij, stelt Hermans. ”Innovatie is namelijk het instrument om deze publieke taken mogelijk te maken. Het is een te groot risico als de innovatietaak uit het takenpakket van de PBO wordt gehaald.” Datzelfde geldt voor innovatie op gebied van duurzaamheid, stelt hij. Individuele bedrijven binnen deze topsectoren zijn vaak niet in staat onderzoek te financieren of innovatieprojecten te ontplooien.

Inmiddels wordt door de Topsector-organisatie met het bedrijfsleven een een concrete actie-agenda uitgewerkt met daarin drie thema’s: voedselveiligheid, duurzaamheid en gezondheid en welzijn. Die actie-agenda is nodig voor extra financiële ondersteuning door de overheid uit het topsectorenbeleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.