Home

Nieuws 179 x bekeken

Green deals hebben amper effect

Den Haag – De afspraken tussen kabinet en bedrijfsleven in de zogeheten Green Deals brengen de doelstellingen voor duurzame energie nauwelijks dichterbij.

Dat concluderen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in een snelle analyse. Brussel wil dat in 2020 minstens 14 procent van alle opgewekte energie uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa komt. Nederland komt niet verder dan 9 tot 12 procent.

In een eerder dit jaar verrichtte studie, voor de bekendmaking van de Green Deals, kwamen dezelfde percentages naar voren. Volgens PBL en ECN hebben de nieuwe afspraken wel een positief effect, maar blijft het resultaat hoe dan ook onder de 12 procent. Daarvoor moet bovendien alles meezitten. Dit komt doordat het kabinet geen extra geld beschikbaar heeft gesteld.

De conclusies van beide onderzoeksbureaus zijn een flinke tegenvaller voor minister Maxime Verhagen (economische zaken). Hij wilde met de Green Deals laten zien dat duurzaamheid en economische ontwikkeling hand in hand kunnen gaan. De afspraken passen daarmee goed in het algemene kabinetsbeleid van het zoveel mogelijk stimuleren van het bedrijfsleven.

Toch signaleren PBL en ECN ook twee lichtpuntjes. Ten eerste hebben de Green Deals een positief effect op het halen van Europese doelstelling voor vermindering van de uitstoot van broeikasgassen die niet onder het emissiehandelssysteem vallen. Daarvoor geldt wel dat Nederland voor het aantreden van dit kabinet ook al op koers lag. Bovendien stimuleren de afspraken de verdere ontwikkeling van innovatieve technieken.

Of registreer je om te kunnen reageren.