Home

Nieuws 192 x bekeken

Golf aan schapendiefstallen in Wales

Aberystwyth – In Wales doet zich de laatste weken een golf aan diefstallen van schapen voor. De Farmers Union of Wales heeft boeren daarom aangeraden de waakzaamheid op te voeren.

De schapen en lammeren worden meestal weggevoerd van afgelegen velden of heuvels waar ze over grote afstanden vrij rond lopen. In twee gevallen kwamen boeren er achter dat zo’n 150 dieren waren verdwenen toen ze ze naar een lager gelegen veld wilden verplaatsen.

Collega’s in de omgeving zijn alles bij elkaar enkele tientallen schapen kwijt geraakt, waarbij de schade meestal in de duizenden ponden loopt. Een groot probleem voor de boeren is daarbij dat ze de schapen niet zo maar kunnen vervangen omdat andere dieren niet gewend zijn aan de specifieke omstandigheden.

Voorzitter Emyr Jones van de FUW noemt het toenemend aantal diefstallen ’een erg verontrustende ontwikkeling’. Hij denkt dat de relatief hoge prijzen voor schapen en lammeren een belangrijke rol spelen. ’’Veel meer mensen zijn dieren kwijt geraakt dan we eerst dachten. De meeste schapen gaan naar slachthuizen zonder vergunning en worden daar illegaal geslacht.”

Of registreer je om te kunnen reageren.