Home

Nieuws 180 x bekeken 1 reactie

Gemeentes gaan waterschapsbestuur deels benoemen

Den Haag - Het is afgelopen met de directe waterschapsverkiezingen. Bestuurders in de categorie ingezetenen worden vanaf volgend jaar indirect gekozen via de gemeentes.

Minister Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu heeft een wetsvoorstel van die strekking aangeboden aan de Tweede Kamer. De procedure voor de aanstelling van bestuurders in de overige, geoormerkte categorieën, blijft gelijk. Zo kiest LTO de bestuurders in de categorie ‘ongebouwd’. Dit garandeert de vertegenwoordiging van sectoren voor wie waterbeheer van vitaal belang is.

Het wetsvoorstel komt niet als een verrassing, het voornemen stond in het regeerakkoord. De Unie van Waterschappen is geen voorstander van deze indirecte verkiezingen en geeft de voorkeur aan directe verkiezingen, ook al is de respons op deze schriftelijke verkiezingen altijd laag (29 procent). LTO Nederland deelt de visie van de Unie.

De scherpste kritiek komt van Water Natuurlijk, een groepering die speciaal is opgericht voor de waterschapsverkiezingen. Deze partij vreest voor politieke deals en vriendjespolitiek. Bij dit wetsvoorstel staat de kiezer buitenspel, aldus Water Natuurlijk. “Bij christendemocratische beken kunnen we ons niks voorstellen, maar wel bij het verschil tussen rechte kanalen of meanderende beken.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    L.T.O De handlanger van Z.L.T.O. de boerenbedrogorganisatie
    De dictatoriale MULTINATIONAL, gaat door directe macht/zeggenschap te claimen,

Of registreer je om te kunnen reageren.