Home

Nieuws 185 x bekeken

Geld voor glasbedrijven met vervuilde aardwarmteput

Den Haag – Het ministerie van ELI gaat glasbedrijven met vervuilde aardwarmteputten financieel ondersteunen. Zeker twee bedrijven liggen stil doordat olie of gas wordt meegepompt en moeten daarvoor mogelijk 2 miljoen euro investeren.

Het ministerie wil de Marktintroductie Energie Innovatie (MEI) regeling inzetten voor extra investeringen om water en olie of gas te scheiden. Hoe de regeling er precies uitziet, is nog niet bekend bij het Productschap Tuinbouw, het Platform Geothermie en bij de gebroeders Duijvestijn uit Pijnacker. Bij deze tomatentelers ligt de aardwarmte bron al sinds mei stil. Volgens het platform Geothermie is de MEI-regeling een goede oplossing voor deze bedrijven. De laatste inschrijvingsronde voor de MEI-regeling sloot vorige week en Duijvestijn heeft nog niet aangevraagd omdat de regeling niet bekend was.

De steun voor deze bedrijven helpt ook toekomstige boringen, schrijft minister Verhagen in een brief aan de Tweede Kamer. ”Aardwarmteprojecten die later starten of nog niet zijn begonnen, kunnen profijt hebben van deze oplossing, omdat zij tegen lagere kosten er lering van kunnen trekken. Bovendien zijn deze projecten beter voorbereid op het verschijnsel bijvangst. Ook wordt gekeken of en op welke manier de bijvangst van olie of gas benut kan worden.”

Volgens Platform Geothermie voorzitter Victor van Heekeren zal de aanpassing bij nieuwe boringen minder kostbaar zijn. ”Het is als een lift plaatsen in een huis waar daar al rekening mee gehouden is. Dan is het minder duur.” Hij schat voor nieuwe bedrijven de extra investering op vijf tot tien procent van de totale investering voor boring naar aardwarmte.

Of registreer je om te kunnen reageren.